Gå til hovedindhold

Søg i Byarkivets digitale registreringer

Byarkivet registrerer arkivaler i systemet Arkibas. Det betyder, at du som bruger af arkivet kan søge digitalt i Byarkivets samlinger.

 • Læs op

Indhold

  Søg i Byarkivet

  Den digitale indgang til Byarkivets samlinger findes på hjemmesiden arkiv.dk.

  Bemærk, at det ikke er hele bestanden af arkivets materialer, der her er tilgængelig. Nogle manuelle registreringer mangler stadig at blive digitaliserede, og adskillige billeder er undtaget offentliggørelse. 

  I den forbindelse skal det nævnes, at Byarkivet respekterer gældende regler for publicering af billeder på internettet. Hvis du mener, at vi alligevel har publiceret et billede i strid med lovgivningen, eller hvis billedet krænker enkeltpersoner, så kontakt os endelig.


  Brug af billeder fra arkivet

  Hvis du ønsker at bruge vore billeder til egne publikationer eller andet, er der nogle ting du skal være opmærksom på:

  • Du kan købe billederne i digitaliseret form hos os (kontakt os for pris).
  • Når du bruger billederne, skal fotografens navn og Byarkivet være nævnt under billedet/billederne. Publikationer skal, hvis muligt, sendes i et eksemplar til os, og hvis det publiceres på en hjemmeside, skal et link hertil sendes til os.


  Ophavsret

  Vær særligt opmærksom på, at alle fotos er omfattet af lov om ophavsret. Lovens centrale princip er, at den, der har frembragt et værk, har eneret til det og til at fremstille kopier af det.

  Vær også opmærksom på, at loven skelner mellem fotografiske værker og fotografiske billeder. 

  Fotografiske værker
  For at et billede kan karakteriseres som et "værk", skal det have en vis originalitet, og det skal være resultatet af en selvstændig skabende indsats.

  En tommelfingerregel siger, at billeder taget af professionelle fotografer er værker. Det betyder, at vore store samling af billeder taget af pressefotografer skal betragtes som "værker". 

  Ophavsretten til fotografiske værker varer indtil 70 år efter fotografens dødsår. 

  Fotografiske billeder
  Fotografiske billeder er de billeder, der ikke bestragtes som værker, det vil sige som oftest private amatøroptagelser.

  Retten til et fotografisk billede varer indtil 50 år efter fremstillingen af det. Denne tidsfrist kan dog ikke anvendes på fotografiske billeder fremstillet før 1. januar 1970.

  Det betyder, at en fotograf ikke kan gøre sine rettigheder gældende over for "fotografiske billeder" optaget før 1970. Fotografiske billeder optaget i 1970 er "frie" i 2021.