Skip Navigation

Danske museer tester historien

I videoserien TEST HISTORIEN afprøver en række danske museer nogle af danmarkshistoriens mest ikoniske genstande.

Kan man ramme rigtigt med Danmarks sidste henrettelsesøkse? 
Kan man skyde igennem en ringbrynje?
Og kan man fjerne åreknuder med trolddom? 


Det tester en række danske museer nu i videokonceptet TEST HISTORIEN, når de afprøver historiske genstande og sætter dem på opgaver, de ikke har fået i mange år.  

 

Det er Nationalmuseets mediehus Vores Tid, der står bag videoerne, som man kan finde på youtube og på Facebook, men 10 museer i hele landet har valgt at lege med. 

 

Fængselsmuseet i Horsens tester den økse, der blev brugt ved Danmarks sidste henrettelse i fredstid. HEX i Ribe afprøver om trolddomssalve fra 1600-tallet kan kurere åreknuder. Museum Moss i Dronninglund bager vafler på Danmarks første strøm-genererende vandmølle. Museum Silkeborg undersøger en ringbrynje fra et af middelalderens vigtigste slag på Grathe Hede og Museum Stevnsfort afprøver om vi i dag ville kunne advare nogen med en fjernskriver, hvis der skulle komme russiske skibe i Østersøen. 

 

Planen er, at undersøge og formidle, hvad historiens største opfindelser dur til, og hvad mennesker var i stand til, før der var tænkt på os, og Nationalmuseets direktør Rane Willerslev glæder sig over den store lyst til at eksperimentere og samarbejde på tværs af museerne i Danmark. 

 

”Der er en fantastisk lyst til at lege og eksperimentere og formidle på nye måder på de danske museer, og det er dejligt, vi kan være med til at understøtte den formidling gennem både podcast og nu også videoer på Nationalmuseets mediehus Vores Tid,” siger han og fortsætter: 

 

”Det er virkelig en fornøjelse at se de her gamle genstande i aktion på nye måder, og jeg er sikker på, at vi alle får en større forståelse af både vores fortid og vores nutid ved at teste, hvordan de egentlig fungerede.”