Skip Navigation

Julen i Horsens

På trods af krise og knaphed er der også i år god mulighed for at komme i julestemning med denne tidsrejse gennem julen og julefejringen, som den er forløbet i Horsens. Foredraget afholdes torsdag den 1. december kl. 16 på Byarkivet.

Foredraget omhandler især tiden fra 1800-årenes begyndelse og til ca. 1970. Det er nemlig først i dette tidsrum julen tager den form, vi kender stadigvæk, med juletræ, adventskrans, gaver og god mad i hjemmene, men også med en mere offentlig fejring på byens torve og gader.

 

Her fortælles om de første private juletræer, som dukker op i byens overklasse familier allerede i 1820’erne og de følgende års juleskikke, som også folder sig ud hos fattige og hos mindrebemidlede borgere, i hvis husholdninger man forsøgte sig med erstatninger af både pynt og juletræ. Senere dukker de kommunale juletræer op, som suppleres af både den udendørs julepynt og af butikkernes oplyste juleudstillinger, både før og efter elektricitetens opfindelse. 

 

Vi følger juleskikkene hos fattige og rige og ser på hvornår og hvorledes de mange nye juleskikke dukker op i tiden efter ca. 1800 og medvirker til at skabe netop den jul, de fleste af os kender og glæder os til.

 

  • Tid: Torsdag den 1. december 2022 kl. 16.00
  • Mødested: Byarkivet, Sundvej 1A, 8700 Horsens 
  • Foredragsholder: Historiker Bodil Møller Knudsen
  • Pris: Gratis. Forudgående tilmelding er nødvendig på tlf. 7629 2350
  • Varighed: Omkring 1 time
  • Bemærk: Begrænset antal pladser