Julehistorier på Fængselsmuseet

Det glitrer og knitrer på Fængselsmuseet, og blandt julepynten finder man fascinerede fortællinger om julen bag tremmer.

Selv i et fængsel fejrer man jul, og på Fængselsmuseet i Horsens bliver fortiden og nutiden forenet, når der pyntes op til den søde højtid.

De 1.000 julestjerner, der hænger overalt i de gamle cellegange, er lavet af indsatte i det nye fængsel på Enner Mark og i Aabenraa Arrest. Desuden er der rundt på museet placeret syv forskellige julefortællinger fra fængsler og arresthuse i Danmark. Julehistorierne hænger som pynt på hver sit juletræ så udsmykning og historie smelter sammen.

Den snedige snedker

Op mod julen 1979 havde en fange arbejdet på at snedkerere en gyngehest, som skulle være en julegave til hans nevø. Personalet syntes godt om ideen, og fangen fik også lov at have en gammel reol i sin celle. Men om aftenen den 16. december satte han en plan i værk, de ikke havde set for sig: Gyngehesten og reolen kunne ombygges til en sindrig stige med hestens hoved som muranker. Med en fil til at komme igennem vinduets tremmer flygtede han over østmuren sammen med en medfange.

På Fængselsmuseet kan du både få hele historien, se gyngehesten og reol-stigen, høre hvordan det gik for sig, når de indsatte selv skulle arrangere julefrokost og meget mere.

Jul i Fængselsmuseet kan opleves fra den 16. november til og med den 22. december. Fængselsmuseet holder åbent tirsdag-søndag 10.00-16.00, en voksenbillet koster 100 kr., børn op til 17 år er gratis.