Udstilling om fangernes arbejde

Overalt i det danske samfund har det i løbet af årene været normalt at se genstande fabrikeret af indsatte i landets fængsler

Fængselsmuseet åbnede i december 2021 en ny udstilling om fangernes arbejde. Arbejdet var en del af fangernes straf, der blandt andet skulle give dem færdigheder og arbejdsmoral, så de kunne få et job, når de blev løsladt.

I fængslet i Horsens var fangerne i løbet af årene blandt andet beskæftiget med møbel- og tekstilproduktion, legetøjsfremstilling, gartneri og produktion af æsker og kuverter.

I mange år fremstillede fangerne i de danske fængsler produkter til statslige institutioner som for eksempel postvæsenet, DSB og offentlige kontorer. I dag sælger fængslerne deres produkter på samme kommercielle vilkår som andre virksomheder. De indsatte får ikke normal løn, men en såkaldt ”dusør” for deres arbejde. I 2021 var den på 11,02 kroner i timen.

Fangerne i Horsens havde også mulighed for at fremstille ting i deres fritid, som de kunne sælge eller give som gaver. På fængslets hobbyværksteder producerede fangerne blandt andet legetøj, lædervarer og kurvemøbler.

Kom og besøg udstillingen om fangernes arbejde, som er en del af museets faste udstillinger. Du kan bl.a. nærstudere en legetøjsborg i træ, chokoladejulekalendere, et serveringsbord i bambus, postsække og meget mere. Udstillingen ligger på 4. sal lige ved siden af museets biograf.