Besøg et beskyttelsesrum

Har du nogensinde spekuleret på, hvad der gemmer sig under de massive døre til byens beskyttelsesrum? Nu kan du komme derned og se.

Rundt omkring i det centrale Horsens kan man finde dem: Små, firkantede beton"hætter" og tunge dæksler til de skrå trappeskakter. Minder fra en tid, hvor krigens skygge hvilede tungt over Danmark. Omtrent 75 gange lød luftalarmerne i Horsens i løbet af besættelsens fem år, og byens borgere måtte søge dækning i kældre og beskyttelsesrum.

Nu kan du komme ned og besøge et af de gamle beskyttelsesrum og samtidig lære meget mere om livet i Horsens under besættelsen. Horsens Museum tilbyder i perioden 5. april til 12. maj guidede ture under overfladen og tilbage i tiden til "de fem forbandede år".

Glimt af fortiden

Da Danmark blev besat den 9. april 1940 kom tyskerne også til Horsens. Der var tyske soldater udstationeret i byen under hele krigen, de boede blandt andet på flere skoler og beslaglage fabrikker og lagerhaller. Undervejs opstod der en aktiv modstandskamp, og Horsens blev et knudepunkt for den voksende modstandsbevægelse i Danmark. Der blev trykt illegale blade, indsamlet nedkastede våben og lavet sabotage mod fabrikker og jernbaner. Imens prøvede byens familier at få hverdagen til at fungere under de nye vilkår.

Den guidede tur starter i udstillingen Glimt af Horsens på Horsens Museum, hvor en medarbejder fra museet fortæller om besættelsestiden med rationeringer, mørklægning og soldater i gaderne. I udstillingen kan man blandt andet se en af de containere, som blev kastet ud med faldskærm fra engelske fly med våben og sprængstoffer til modstandsgrupperne.

Derefter går turen ned under jorden i et beskyttelsesrum fra 1944. De blev især bygget ved større veje og parker og var tilgængelige for alle, som måtte søge mod nærmeste dækning, når luftalarmerne pludselig lød. Mange er siden blevet fjernet igen, men de kan stadig ses flere steder i byen, blandt andet i Lunden ved siden af Horsens Museum på Sundvej 1A.

Turene foregår på tirsdage, onsdage og torsdage (helligdage undtaget) med start kl. 13:00 og kl. 13:45. Varigheden er ca. 45 minutter.

Tilmelding er nødvendig på tlf. 76 29 23 50. Prisen på 30 kr. betales på dagen og inkluderer billet til museet.

Ekstra rundvisninger og aftenåbent

Vi er meget glade for den store interesse omkring beskyttelsesrummet i parken. Med ekstra rundvisninger søndag den 1. maj og aftenåbent onsdag den 4. maj håber vi, at flere har lyst til og mulighed for at gå under jorden sammen med os.

Søndag den 1. maj er der rundvisninger i beskyttelsesrummet kl. 12, kl. 13 og kl. 14.
Vi starter i udstillingen Glimt af Horsens på museet, og derefter går turen ud i parken og ned i beskyttelsesrummet. Der er 25 pladser på hver rundvisning, og turen varer ca. 45 minutter. Billetter koster 30 kr. pr. person og tilmelding på telefon tlf.nr. 76 29 23 50 er nødvendig. Billetten betales ved fremmøde i skranken på Horsens Museum.

Onsdag den 4. maj er der aftenåbent på museet og i beskyttelsesrummet. Når der er løst billet på museet, er der adgang både til udstillingen Glimt af Horsens og til beskyttelsesrummet i parken. Tilmelding er ikke nødvendig. Billetter koster 30 kr. pr. person.