Skip Navigation

Fængselsmuseet genåbner og inviterer på tidsrejse i 3D

Digitale 3D-modeller og en biograf er blandt de nye tilbud, når Fængselsmuseet atter slår dørene op den 21. april.

Når Fængselsmuseet genåbner den 21. april, venter der gæsterne nye oplevelser. Museet har genskabt den ikoniske bygning i digitale modeller, præcis som den så ud på fire forskellige tidspunkter i historien: 1853, 1902, 1953 og 2006. Besøgende kan selv gå på opdagelse via den store touch-skærm og trykke, dreje og zoome ind for at se forhuset, vestfløjen, løveburet, skydebanen eller noget helt andet fra forskellige vinkler. Modellerne er fyldt med livagtige detaljer, så man fornemmer det liv, der er blevet levet i fængslet i mere end 150 år.

"Fængslet på toppen af bakken er jo på godt og ondt blevet et vartegn for Horsens, men man glemmer måske, at bygningen har ændret sig gennem tiden. Nu giver vi mulighed for, at man kan se bygningens historie udfolde sig og springe frem eller tilbage i tiden i sit eget tempo. For de nysgerrige er der virkelig noget at gå på opdagelse i her," fortæller museumschef Merete Bøge Pedersen.

Tag plads i biografen
Inde bag de tykke mure kan Fængselsmuseet også byde velkommen i en spritny biograf. Her kan du læne dig tilbage i de bløde sæder og se Historieselskabets film om fængslets udvikling fra forbedring gennem isolation og religion frem til den særlige afdeling for rockere, der blev etableret i fængslets sidste årtier. Filmen beretter også om nogle af de barske skæbner, der har udfoldet sig inden for murene, som den stakkels Jens Nielsen. Efter en kummerlig opvækst på fattiggård og en ungdom ind og ud af anstalter og fængsler endte han sine dage for skarpretterens økse som den sidste til at blive henrettet i fredstid i Danmark.

Udendørs Rundvisninger
Fra d. 21. april bliver det igen muligt at bestille rundvisninger for grupper. De vil foregå udendørs af hensyn til COVID-19, men skulle vejret vise tænder, kan man låne en af museets helt nye paraplyer, stormsikrede til det danske vejr. På rundturen vil du få et indblik i alt fra fangernes dagligdag til de livsfarlige flugtforsøg med hjemmelavede stiger og den sidste henrettelse.

Besøg Fængselsmuseets hjemmeside for at se mere om åbningstider og rundvisninger.

Genåbningen sker efter gældende restriktioner i forhold til COVID-19.