Ny særudstilling: Besæt Befri!

Den 9. juni åbner ny særudstilling i forbindelse med 75 års jubilæet for befrielsen

På Horsens Museum fejrer vi 75-året for befrielsen efter Anden Verdenskrig med særudstillingen BESÆT│BEFRI.

Tidligt om morgenen den 9. april 1940 kunne Horsens høre flyvemaskiner i luften. De tyske fly fløj lavt over byen, og sedler dalede ned med beskeden om, at den tyske værnemagt nu var i Danmark. Da de tyske soldater marcherede over den danske grænse, bragte de enorme mængder af krigsmateriel til landet. Både materiel og soldater blev hverdagssyn for danskerne i den efterfølgende fem år lange besættelse. Som årene gik mistede værnemagten langsomt sit overtag, indtil Tyskland måtte kapitulere den 4. maj 1945 til glæde for den danske befolkning.

Selvom Danmark blev befriet, efterlod den tyske hær sig skræmmende spor i landet. Miner fyldte de smukke sandstrande, granater og ammunition var gravet ned i det, der i dag er parcelhushaver, og soldaternes udstyr lå spredt i bunkere og lagre.

På Horsens Museum fortæller vi historien om byens møde med besættelsesmagten. I særudstillingen viser vi en stor samling af velbevarede tyske krigsgenstande. Uniformer, krigsmedaljer og soldaterudstyr fortæller om, hvordan gadebilledet i Horsens ændrede sig. Du kan tage et kig på de mange fotos, der fortæller om modstandsfolkenes sabotageaktioner og om kampen for friheden. Gennem fotografier, plakater og originale avisforsider fortæller vi også om glæden og jubelen, der fyldte byen, da befrielsen endelig kom, og tyskerne vandrede nedslåede ud af Horsens.

Udstillingen er skabt i samarbejde med Bjarne Dalgaard-Jensen og Kristian Zouaoui.

Læs mere om udstillingen her.

• Sted: Sundvej 1a, 8700, Horsens.
  • Udstillingsperiode: 9. juni 2020 til 30. september 2020.