Skip Navigation

Besæt Befri

Ny særudstilling i forbindelse med 75 års jubilæet for befrielsen.

Horsens Museum har i samarbejde med Bjarne Dalgaard-Jensen og Kristian Zouaoui opsat en udstilling, der viser tysk krigsmateriel, dansk sabotage, filmklip og meget mere.


I år markerer vi 80 års jubilæet for besættelsen og ikke mindst 75 års jubilæet for Danmarks befrielse efter Anden Verdenskrig.
Vi arbejder blandt andet på at markere det store jubilæumsår med udstillingen BESÆT│BEFRI. Den tager afsæt i en stor samling af primært tysk krigsmateriel.

I udstillingen kan du opleve, hvordan værnemagten gjorde sit indtog under besættelsen iført tyske uniformer, hjelme og medaljer. Med indførelsen af censur og udgangsforbud blev danskernes hverdagsliv begrænset, og Anden Verdenskrig satte på mange måder sine spor i menneskehedens historie – både på lokalt og globalt plan. Du kan også lære mere om modstandsfolk, sabotage og redningsaktioner i krigens afsluttende faser, mens historien om selve befrielsen fortælles gennem fotografier fra maj måned 1945.

En af de særlige historier, der knytter sig til befrielsen i Horsens-optik er Særfreden den 1. maj 1945. Som den eneste by i landet, blev Horsens uofficielt befriet allerede fire dage før det officielle frihedsbudskab lød i radioen om aftenen den 4. maj. En særlig aftale blev foranstaltet mellem byens borgmester og den tyske major, men da aftalen var baseret på løse rygter, forvirring og misforståelser, varede den såkaldte Særfred kun få timer, indtil GESTAPO ankom samme dag og aflyste de begyndende festligheder. Du kan læse mere om denne særlige Horsens-historie her på siden.

Vi glæder os til at se dig!

 

Læs mere om særfreden her