Skip Navigation

GPS-skattejagt

Har du en GPS? Så kan du tage på jagt efter fortidsminder med Museum Horsens. 

Museum Horsens har med støtte fra Kulturarvsstyrelsen etableret otte kulturhistoriske GPS-skattejagter i Horsens og omegn. Skattejagterne kan downloades her fra hjemmesiden. 

GPS-skattejagt er en sport for hele familien og kan bruges til at kombinere familieudflugten med oplevelser. Du kommer til at besøge steder, du ikke kendte og høre historierne, der hører til. Der er udfordringer for både hjerne, øjne, ører og fantasien! 

Skattejagterne er baseret på geocaching, og for at deltage skal du have en mobiltelefon med internetadgang og en GPS i form af enten en mobiltelefon, en outdoor-GPS eller bilnavigation.

Luk alle
Åbn alle

Hjælp til at komme i gang

Her kan du se, hvilket udstyr, du skal have for at kunne deltage i skattejagterne. Desuden er beskrevet, hvordan du gennemfører turene. 

Udstyr, du skal have med på turen:

 • GPS
  Det er underordnet, om du bruger GPS’en fra din bil, GPS’en i din Smartphone eller en håndholdt GPS, så længe du har mulighed for at indtaste et koordinat i enheden. Datum skal være WGS84. Koordinatformatet er i grader og minutter: HDDD° MM.mmm.

  Bilnavigation: Du kan taste koordinater ind i menuen Søg eller Find.

  Smartphone: Brug telefonens kortfunktion. Den hedder ofte Google Maps, Maps eller bare Kort. Du skal indtaste koordinatet i Søg, det vil sige der, hvor du normalt skriver en adresse. Formatet skal være: LOC: 55 51.704 009 51.196. Koordinatet skal have præfixet LOC for at finde det eksakte punkt og ikke den nærmeste adresse.

  Håndholdt GPS: Enheden er beregnet til indtastning af koordinater, så der skulle ikke være nogen problemer her. 
 • Internetadgang. For de fleste vil det nok være via mobiltelefonen. 
 • Lommeregner 
 • Kamera 
 • Papir og blyant 

Turen

Jagten består af en række waypoints, hvilket vil sige en række punkter på en rute til det endelige mål. Koordinaterne til det første waypoint får I, de næste skal I regne jer frem til undervejs. 

 • Print den skattejagt ud, I ønsker at følge. På papiret er de enkelte waypoints listet op, og regnestykkerne er understreget. 
 • Når I har regnet jer frem til et nyt waypoint, giver det udregnede koordinat også adgang til et link, hvor I kan læse om det sted, I står. I skal indsætte de sidste fem cifre i breddegraden (N) i følgende link: www.xhm.dk/xxxxx.html.
  Eksempel: I bliver spurgt om, hvor mange store sten (A) I kan se. A=4. Regnestykket er 51(604+4), dvs. 51608. Linket er i dette tilfælde www.xhm.dk/51608.html.
  Der er stor forskel på, hvordan de forskellige mobilbrowsere viser teksten på mobiltelefonen. Browseren Opera indstillet til mobilvisning viser teksten optimalt på mobiltelefonen (Indstillinger, Fremvisning, Mobilvisning). 
 • Indtast nu det nye koordinat i GPS’en og fortsæt til næste waypoint. 

Det er vigtigt, at I er meget nøjagtige med udregninger og indtastninger, da det er nemt at fare vild. Hvis I mister sporet helt, er det muligt at få lidt hjælp. Link til hjælp fremgår af de enkelte skattejagter. 

God tur!